Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

SUNDE MELLEMMÅLTIDER juni 3, 2010

 Knækbrød og smoothie   Gulerodssalat   Tahin og peanutbutter          

 

HOLD BLODSUKKERNIVEAUET STABILT

Store udsving i blodsukkerniveauet kan forværre sclerose
Store udsving i sukkerindtag medfører tilsvarende udsving i insulinproduktionen, som kan forværre de betændelsestilstande, der ses ved sclerose. Ustabilt blodsukker kan medføre træthed, energimangel, humørsvingninger, lyst til usunde, sukkerholdige, hurtigt omsættelige fødevarer, og man tager lettere på i vægt. I værste fald kan ustabilt blodsukker øge risikoen for type 2-diabetes, kræft, ustabil hormonbalance og øget scleroseaktivitet, så der er meget at vinde ved at tilstræbe stabilt blodsukker. Der er fire ting, man kan gøre for det:

Undgå for meget sukker på én gang
Undgå koncentreret sukkerindtag i form af slik, sodavand, kager, desserter og madvarer, der hurtigt omdan­nes til sukker i blodet, f.eks. hvidt mel, hvide ris og lyst pasta. Brug i stedet fuldkornsversionerne af mel, ris og pasta.

Begræns kaffe, sort the og cola
Koffeinen i kaffe, sort the og cola øger insolinproduktionen i blodet, og det kan forværre sclerose.
Hvis det er svært helt at undvære, så tag små skridt – og drik andre typer the, f.eks. lakridsthe, eller vand og smoothies en gang i mellem i stedet for kaffe eller sort the.

Spis 6 gange om dagen
Spis hyppigere, gerne 6 gange om dagen med tre hovedmåltider og tre mellemmåltider, så udsvingene i insulinproduktionen ikke når at blive så store. Når man har vænnet sig til at spise tit, føles det godt hverken at være hundesulten mellem måltiderne eller spise sig stopmæt til hovedmåltiderne.

Spis fiberrig kost, hvor kulhydraterne har lavt glukæmisk indeks
Madvarer med højt glukæmisk indeks omdannes hurtigt til sukker i blodet, det er bl.a. slik, kager, sodavand osv., men du bliver også hurtigere sulten igen bagefter og får derfor hyppigt lyst til mere sukker.
Fiberrig kost med lavt glukæmisk indeks omdannes langsommere til sukker i blodet, det er f.eks. fuldkornsprodukter og grøntsager. Du får ad den vej det sukker, du har brug for. Kostfibre er sunde for fordøjelsen, mætter i længere tid og modvirker sygdomme.

Spis tit, sundt og fiberrigt, for stabilt blodsukker har betydning for sclerose

De røde streger:
3 store måltider om dagen giver store udsving i blodsukkerniveauet.

De blå streger:
6 sunde måltider om dagen stabiliserer blodsukkerniveauet.

 

 

 


Stabilt blodsukker modvirker sclerose, humørsvingninger og vægtøgning

Hyppige fiberrige måltider er bedst for at undgå forværring af sclerose. I tilgift når man ikke at blive så sulten mellem måltiderne, og derfor opstår trangen til søde sager langt sjældnere, har jeg erfaret – så det er også godt, hvis man gerne vil holde vægten. Det er også min erfaring, at ikke blot blodsukkerniveau, men også humør og energiniveau bliver mere stabilt af at spise tit.

Louise Merete Svendsen

Klik på pilen for at høre Louise Merete Svendsen fortælle, hvorfor det er så vigtigt for mennesker med sclerose at holde blodsukkeret stabilt.

Louise Merete Svendsen har siden 2006 været ansat som underviser og vejleder i kost og ernæring ved Haslev Sclerosecenter. Hun er social- og sundhedsassistent og er under uddannelse til ernæringsterapeut ved Center for Ernæring og Terapi.

   
 

 
 
 

IDÉER TIL MELLEMMÅLTIDER
Jeg er vokset op på landet, hvor vi fik hjemmebagt kage eller hvidt brød med smør, ost eller marmelade til eftermiddagskaffen og et par kiks til aftentheen, så jeg manglede inspiration til sunde mellemmåltider og mod til at spise så ofte, når jeg samtidig gerne ville tabe mig. Inspira­tio­nen fik jeg på kostkurset i Haslev, og det behøver ikke være kedeligt.

Læs Haslev Sclerosecenters forslag til mellemmåltider, som er sammensat efter tallerkenfordelingen, dvs. med 1/4 kulhydrat, 1/4 fedt og protein samt ½ grønt og frugt. Læs mere om tallerkenfordelingen.

Læs flere opskrifter på spændende mellemmåltider – som er udviklet af økonomaerne på de to sclerosecentre.

Mine egne mellemmåltider består nu af:

  • Groft knækbrød med humus eller en let smøreost med kun 8 % fedt.
  • En bolle bagt på groft mel og olie i stedet for hvedemel og margarine og som pålæg tahin, der består af pressede sesamfrø, hybenmarmelade, som har et højt indhold af C-vitamin, peanutbutter eller jordnøddesmør, som er sundt for sclerose­ramte, fordi nødder og mandler indeholder det sunde fedt, som styrker beskadigede celler.
  • En vidunderlig smoothie med hindbær eller blåbær eller ris-cacaodrik.
  • Revet gulerod med pressede appelsiner, hørfrø, rosiner og fem mandler eller et par nøddetoppe for at få det sunde fedt fra dem.
  • Årstidens frugter eller grøntsager som avokado med salt og citronsaft, bladselleri, der smager skønt med humus, eller friske asparagus, små gulerødder, ærter eller lignende. Frugt, grøntsager og nødder er løsningen, når jeg ikke er hjemme til mellemmåltiderne.
 

4 Responses to “SUNDE MELLEMMÅLTIDER”

  1. […] spise som snack.Næringsstoffer i kikærter Kikærter indeholder 20% protein og 50% kulhydrat med lavt glukæmisk indeks. Kikærter indeholder desuden B2-, B3-, B5- og E-vitamin, folat, jern, kalium, zink og […]

  2. […] begræns mængden, og hold blodsukkerniveauet stabilt ved at vælge fødevarer med moderat til lavt glykæmisk indeks, anbefalede […]

  3. […] mere om mellemmåltider og den ideelle kostsammensætning/tallerkenfordeling. Print og e-mail:ShareEmailPrintFacebookLike […]

  4. […] begræns mængden, og hold blodsukkerniveauet stabilt ved at vælge fødevarer med moderat til lavt glykæmisk indeks, anbefalede […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s