Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

SUND SOVS juni 9, 2010

Filed under: Karry grøntsagssovs — Marie Breindahl @ 7:24 pm
Tags: , , , ,

UDSKIFT DEN OPBAGTE SOVS MED GRØNTSAGSBASERET SOVS

Grøntsags-karrysovs

Grøntsags-karrysovs

Ud med den opbagte sovs
Tidligere generationer lavede ofte opbagt sovs baseret på fedt eller margarine samt mælk eller fløde, for det høje indhold af fedt og kulhydrater var godt for fysisk hårdtarbejdende bønder, da de stadig gik i marken og hakkede roer. I dag, hvor de fleste har stillesiddende arbejde, er den slags sovs alt for fedende og fattig på fibre og vitaminer. Kun som undtagelse, f.eks. til julemiddagen, laver jeg nu den slags sovs. De sidste mange år har jeg kun sjældent brugt sovs til maden.

Olie- og grøntsagsbaseret sovs
På kostforløbet i Haslev lærte jeg at lave sovs på en ny måde. Nu med æble, kartofler og olie som hovedingredienser, så vi undgår mel, margarine og mælk/fløde. Her er Haslev Sclerosecenters opskrift på karrysovs til 4 personer:

 

 

 

 


OPSKRIFT PÅ GRØNTSAGS-KARRYSOVS

ingredienser til sovsIngredienser:

1 æble
1 løg
1 stor kartoffel
1 tsk. karry
4 dl. grøntsagsbouillon (pulver og vand)
lidt rapsolie
salt

 

 

Fremgangsmåde
Skræl æble, løg, kartoffel og skær dem i tern. Varm olien op til stegetemperatur. Tilsæt karry og svits grøntsagerne i 3-5 min. Tilsæt grøntsagsbouillon. Kog grøntsagerne møre, det tager ca. 20 min. Blend det i blender, foodprocessor eller med stavblender. (Sovsen kan jævnes med maizenamel udrørt i koldt vand, men jeg foretrækker at opnå den ønskede konsistens ved at øge mængden af æbler og kartofler i stedet for). Smag til med salt.

Sovsen egner sig til
Karrysovsen er velegnet til fiskeretter, f.eks. laks eller torsk.
I stedet for kødboller i karry kan man lave nøddeboller i karrysovs.
Følg med på bloggen, så offentliggør jeg måske en dag opskriften.

Fryseegnet
Sovsen kan fryses.

 

 

Video:
Vær opmærksom på, at Internet på 64 bit ikke understøtter Flash-visning.
Pulizerprisen må vente, til vi får et professionelt tv-køkken og mere erfaring. Se venligst videoen i lyset af, at den er første skridt i en læreproces. Tak til Anders E. Larsen for kameraføring og til Hanne og Michael Jensen for lån af køkkenet. Tak til Bent Simonsen og Finn Dreiøe for hjælpen med prøveoptalgelserne.

 

One Response to “SUND SOVS”

  1. Kylle Von Rosini Says:

    Dejligt nemt – JEG blev inspireret og må prøve det.
    Let og overskuelig vejledning via videoen
    Tak for det
    Kylle


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s