KENDER DU QUORN?
Quorn er lavet af svampe og er velegnet til hovedretter som erstatning for kød. Quorn indeholder masser af vegetariske proteiner og aminosyrer, som man ellers får fra kød. Det er samtidig rigt på kostfibre, som gavner fordøjelsen. Det har et lavt indhold af mættet fedt og kalorier og indeholder hverken kolesterol eller transfedtsyrer.
Quorn er godt for scleroseramte, fordi det erstatter kød fra 4-benede dyr med et svampeprodukt med vegetariske proteiner og aminosyrer.
Quorn fås som fars, fileter, stykker og schnitzler – og frem for alt smager det godt!
Læs mere om quorn og find gode opskrifter med produktet
OPSKRIFT PÅ LASAGNE MED QUORN
Familien kan ikke smage forskel på kødfars og quorn i lasagnen
Efter kostforløbet i Haslev spurgte jeg deltagerne, hvordan deres familier havde reageret på kostomlægningerne. Anne Marie Lindquist svarede: ”Vi skal have lasagne af qourn i aften. Min familie kan ikke smage forskel hihi – så det er rigtig godt”.
Klik på “Kommentarer” nederst på indlægget for at læse, hvordan Anne Marie laver quorn-lasagne.
Umami: Vidste du, at umami-smagen, som vi oftest forbinder med kød, også findes i svampe? Det kan forunden udseenet af quorn-fars og sammensætningen af retten, medvirke til, at Anne Maries famile ikke kunne smage forskel.
Ingredienser (til 4 personer)
Olie (koldpresset rapsolie eller olivenolie)
300 g. Quorn-fars
9 ark lasagne-plader (gerne fuldkorn og fedtfattig)
1 spsk. Worchestershire sauce
1 dåse hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
Et lille løg
Ca. 175 g. champignons
2 mellemstore gulerødder
4 spsk. frosne ærter
Ca. 500 g. hvid lasagnesauce (gerne fedtfattig)*
Ca. 3 spsk. revet Cheddar- eller Mozorellaost
Lidt salt og peber
Evt. lidt chilli og/eller hvidløg efter smag.
Den hvide sovs kan købes færdiglavet, f.eks. fra Dolmio. Hvis du bruger Knorrs lasagneplader, er der vedlagt en pose saucemiks, som koges efter anvisningen på pakken.
Fremgangsmåde
Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver, hak løget i små tern, rens og skær champignons i tynde skiver. Varm olien og svits løg og chamignons deri. Tilsæt quorn-fars og steg til det er gyldent. Tilsæt Worcestershire-sauce og en dåse hakkede tomater, lidt salt og peber (og evt. chilli og/eller presset hvidløg), og lad det koge på lavt blus i 10 minutter. Giv imens gulerodsskiverne et lille opkog i en lille gryde ved siden af, hvorefter de hældes i blandingen sammen med ærterne.
Læg tre plader lasagne i et ovnfast fad. Derpå hældes halvdelen af grøntsagsblandingen og 1/3 hvid sovs, læg endnu et lag lasagneplader, hæld resten af grøntsagsblandingen og 1/3 hvid sovs på. Læg det sidste lag lasagneplader og hæld sidste 1/3 hvid sovs på. Drys revet ost over lasagnen, og bag den i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Serveringsforslag og opbevaring
Servér lasagnen med grøn salat.
Lasagnen opbevares på køl og er fryseegnet.
Se også
Min opskrift på chili con quorn og min opskrift på tacos med quornfars.
Sclerosecentrenes skønne opskrift på quornpie.
Jeg har selv komponeret opskriften på quorn lasagne. Har gjort følgende:
– svitser løg, hvidløg, porer, chili mm i olivenolie
– tilsætter og svitser quorn
– tilsætter et glas økologisk tomatsovs – så det er en nem og hurtig omgang
– små koger i 10 – 15 min.
– jeg bruger en ostesovs fra Arla – ca. 8% samt fuldkornslasagneplader
– dette lægges lagvis – start med tomatsovsen og slut med ostesovsen.
– ca. 30 min i ovn på 200 g.
– lad den hvile 5-10 min
Den er ikke så ringe. Og min familie kan rigtig god lide den.
Jeg lavede 2 stk sidste gang og den anden kom i fryseren. Det gik også fint 😉
Velbekomme.
[…] mest besøgte sider og indlæg gennem hele perioden var: 1. Min historie 2. Kostrådene 3. Kender du quorn? 4. Om denne blog 5. Maries blog om sclerosekost (det første og nederste […]
[…] også: Min opskrift på quorn-lasagne. Haslev Sclerosecenters opskrift på Flere opskrifter med […]
Quorn-allergi lader til at være meget udbredt (4-5% af befolkningen i England). Vær derfor opmærksom på eventuelle problemer efter indtagelse og kontakt lægevagten ved vejrtrækningsbesvær.
Tak for oplysningen, Jonas. Jeg håber, læserne er opmærksomme på symptomerne, hvis de har svampeallergi. Quourn er stadig en sund, fedtfattig vegetabilsk proteinkilde for de 94-95 %, der IKKE er allergiske.
Marie