Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

“RASK AF MAD” – OG NØDDETOPPE november 21, 2010

NøddetoppeNøddetoppe – fordi nødder og mandler gavner cellerne
Mennesker med sclerose har godt af at spise masser af nødder og mandler, for de indeholder det gode umættede fedt, som gavner cellerne og modvirker betændelse og scleroseaktivitet. Her får du en velsmagende variation til de daglige mandler:

Ingredienser
100 g. hasselnødder
100 g. mandler
100 g. cashewnødder
1 æg (se variationsmuligheder)
100 g. hele pinjekerner
½ tsk. kanel (se variationsmuligheder)
1 groft revet æble

 

Fremgangsmåde
Hasselnødder, mandler og cashewnødder blendes. Resten blandes i de blendede nødder og mandler og røres godt sammen. Sættes på plade som små toppe og bages ved 180 grader i 20 minutter eller til de er gyldne.

Variationsmuligheder
I stedet for kanel kan du tilsætte hakkede tørrede tranebær eller hakket mørk chokolade.
I stedet for et helt æg kan du bruge 1½ pasteuriseret æggehvide eller hørfrøskum.

Opbevaring
Nøddetoppene opbevares på køl og kan fryses.

Tip om æggehvider
Hvis du køber en bakke pasteuriserede æggehvider, kan du fryse dem, du ikke bruger lige nu.

Rask af madRASK AF MAD
Opskriften på nøddetoppe er fra bogen “Rask af mad” af Marianne Jäger og Carmen Villefrance. Bogen er primært rettet mod mennesker med forskellige psykiske sygdomme, som kan bedres væsentligt ved at undgå mejeriprodukter og gluten (mel, korn).

Der er derfor masser af gode opskrifter f.eks. på kager, madpandekager, brød og boller, som også er gode for mennesker med sclerose, fordi nødder, frø, kerner og kikærter, som bruges i stedet for mel, er fiberrige, gode for fordøjelsen og medvirker til at holde blodsukkeret stabilt. Der er brugt æg, men de kan i en del tilfælde udskiftes med æggehvider eller hørfrøskum. Der er også gode forslag til og opskrifter på gluten- og mælkefri morgenmad, mellemmåltider, aftensmad og gæstemad.

Bogen indledes med teoretiske kapitler, der er inspirerende for alle, der interesserer sig for kostsammensætning og madens virkning på os. Her kan du bl.a. læse tallerkenfordelingen om, hvordan du kan prioritere kostsammensætningen, hvis du vil opnå øget balance, vægttab og antiinflammatorisk virkning eller blodsukkerstabiliserende virkning.

Jeg finder bogen meget inspirerende og vil gerne anbefale den til andre, både hvis du har sclerose, hvis du eller dine børn har psykisk sygdom, hvis du har gluten- eller mælkeallergi, eller hvis du er rask og gerne vil leve sundere og vide mere om, hvad kosten gør ved os.

Læs også opskrifen på morbær-nøddetoppe og sclerosecentrenes opskrift på Mia’s Mandeltoppe.

 

5 Responses to ““RASK AF MAD” – OG NØDDETOPPE”

  1. […] juleforslag: Uhyrligt gode konfektkugler Chokolade-konfekt Nøddetoppe […]

  2. Helle Says:

    Hej Marie,
    Tak for en spændende og inspirerende blog om sclerosekost 👍🏻
    Netop hjemvendt fra Haslev og fyldt med ny energi, er det på tide, at vi får ændret på kosten hjemme hos os.
    Fra bogen “RASK AF MAD” har du gengivet en opskrift på Nøddetoppe. I teksten står der, at de blendede nødder og resten af ingridienserne skal blandes i melet.
    Men der er ikke nævnt noget om mel overhovedet i opskriften.
    Så mit spørgsmål er: Hvad for noget mel og hvor meget??

    Hilsen Helle 😊

  3. Hej Helle. Tak for interessen for bloggen. Jeg er ikke så flittig til at komme med nye idéer. Det er de blendede nødder og mandler, jeg kalder for “mel” – så tak fordi du gjorde mig opmærksom på, at det kan misforstås. Jeg vil rette det i teksten. God fornøjelse med kostændringen.

    • Helle Says:

      Hej Marie
      Tak for svar.
      Ha ha, det kunne jeg ikke lige gennemskue. Men nu da du forklarer det, kan jeg godt se det. Ja, klart at mandlerne bliver til melet efter en tur i blenderen 👍🏻😄
      Igen tusind tak for en super god blog.
      Hilsen Helle


Skriv et svar til Helle Annuller svar