Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

TRANEBÆRSAFT OG RUCOLASALAT MED TRANEBÆR januar 4, 2011

TranebærTranebær er et gammelt kendt middel til forebyggelse og behandling af urinvejsinfektion og blærebetændelse. Det er derfor et godt råd at drikke et glas tranebærsaft hver dag, hvis du har tendens til blærebetændelse, men i alvorlige tilfælde bør du selvfølgelig søge læge.

Tranebær er i sig selv et naturlægemiddel: De har et højt indhold af flavonoider, som skaber en form for barriere, så bakterierne ikke sætter sig fast og skaber den type betændelsestilstande, som skyldes bakterier (men vær opmærksom på, at den overordnede type betændelse, som forårsager sclerose, ikke skyldes bakterier). Tranebær menes i følge HelseNyt også at kunne forbedre kredsløbet og modvirke mavesår og plak på tænderne, så man ikke så let får tandkødsbetændelse. Tranebær indeholder tillige C-vitamin, altså naturlige antioxidanter, som menes at modvirke kræft, hjertekarsygdomme og aldringstegn, så der er mange gode grunde til at drikke tranebærsaft og spise tranebær.

Se uddybning i HelseNyt’s artikel om tranebærs gavnlige virkning på helbredet.

I Danmark fås tranebær nu som friske bær (især om vinteren), syltede bær på glas, tranebærsaft, tørrede bær, som er gode til mange salater, og koncentrat som piller.

Amerikanerne har tradition for at lave tranebærsovs til kalkunen til “Thanks Giving”, men tranebær er sure, så der er for meget sukker i sovsen til, at jeg vil anbefale opskriften til mennesker med sclerose.

Syltede tranebær smager skønt som tilbehør, f.eks. til and, kylling og kalkun.

Tørrede tranebær er gode som snack, i salater eller som tilsætning til bagværk.

 

 

Rucolasalat med tranebærPrøv også rucolasalaten med friske tranebær, som jeg selv har komponeret:

Ingredienser (4 personer)
100 g. rucola-salat
60 g. feld-salat eller blandet salat
125 g. friske tranebær (evt. tørrede tranebær, som er sødere)
2 appelsiner
125 g. pinjekerner

Dressing
4 spsk. olivenolie
2 spsk. kryddereddike (f.eks. hvidvinseddike med rosmarin)
1 spsk. akacie-honning
lidt salt og peber

Ristede pinjekerner: Du kan evt. riste pinjekernerne let på en pande, til de er let gyldne og sprøde. Du skal ikke bruge olie, fordi pinjekernerne i sig selv indeholder olie.

 

One Response to “TRANEBÆRSAFT OG RUCOLASALAT MED TRANEBÆR”

  1. […] og servering Pynt nødde- og champignonpatéen med de skivede champignoner, og anret den med rucolasalat med tranebær. Spises som hovedret med flutes og salat eller som pålæg på rugbrød og et salatblad. Opbevares […]


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s