Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

KOST TIL HJERNEN oktober 4, 2011

Kjeld FredensMange mennesker med sclerose har kognitive vanskeligheder. Ved at sætte fokus på kost, motion, glæde og søvn kan man fremme de mentale funktioner og hukommelsen. De fire faktorer  giver energi til hjernen og er midler til sundhed – og sundhed kan altid fremmes, også selv om man har en kronisk sygdom, fortalte Kjeld Fredens ved et foredrag for medlemmer af Scleroseforeningen på Birkerød Bibliotek den 20. september.

Kjeld Fredens er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings- og forskningschef ved Vejlefjord, Neurocenter, og vismand i Kompetencerådet.

Glæde
Med varme, nærvær og humor lagde Kjeld Fredens især vægt på at fortælle os om glædens betydning for mental sundhed – om vigtigheden af hver dag at finde mindst tre ting, man er taknemmelig for; have mod til usikkerhed på vejen mod udvikling; sige ja, før vi siger nej, om en foryngelseskur, hvor man dyrker, hvad man holder af, og gør, hvad man kan, uden at blive pylret om; om vigtigheden af at opleve mening og sammenhæng i tilværelsen; om at se muligheder før begrænsninger og om, hvor smitsomt glæde er.

Søvn
Tilstrækkelig søvn er vigtig for sundheden, og timerne før midnat betyder mest, fordi det er i den dybe søvn, man opbygger hukommelsen, fortalte Kjeld Fredens.

Motion
Skønt vi har en sygdom, er det vigtigt for sundheden at bevæge det, vi kan bevæge, for motion fremmer dannelsen af PDNF, som fremmer hjernens plasticitet, og som medvirker til, at der kan dannes mindst 2000 nye nerveceller i hippocampus hver dag, pointerede han.

anti-inflammatorisk kostpyramide

Den anti-inflammatoriske kostpyramide er udviklet af Jerk W. Langer, læge og foredragsholder. http://www.jerk.dk


Ny anti-inflammatorisk kostpyramide

Om kosten var Kjeld Fredens vigtigste råd, at vi spiser efter den nye anti-inflammatoriske (betændelseshæmmende) kostpyramide, som er udviklet af læge og foredragsholder Jerk W. Langer. (Den ligger i fin forlængelse af de kostråd, Gunda R. Jensen i sin tid udviklede til mennesker med sclerose, og som kostrådene i denne blog bygger på, red.). De nederste niveauer viser de madvarer, det er klogt at spise meget af, hvis man vil opnå en anti-inflammatorisk effekt, f.eks. grøntsager, bær, frugt, fisk, rugbrød, nødder, vegetabilsk olie, ingefær og kylling; og de øverste niveauer viser de madvarer, vi kun bør spise lidt af, f.eks. animalsk kød, ost, æg, hvidt mel, mørk chokolade, sukker og slik. Se uddybning af kostpyramidens niveauer  på “I form”s hjemmeside, og se Jerk W. Langer præsentere pyramiden på TV2.
Spis så varieret og så farverigt som muligt, anbefalede Fredens. Moderat underernæring, hvor du kun spiser, til du er næsten mæt, fremmer mentale funktioner, mens overmæthed hæmmer mentale funktioner, fortalte han.

Fedtstoffer
Vægtkontrol er vigtigt, men 40 % af hjernen er fedt,  og det er det eneste sted, man bør tage på, pointerede han. Sørg for at få omega 3 fedtsyrer (især fra fed fisk og nødder). Læs deklarationer på olier og madvarer, og vær opmærksom på, at mange madvarer indeholder både gode (betændelseshæmmende) og dårlige (betændelsesfremmende) fedtstoffer. Så er det klogt at være opmærksom på fordelingen. Når der er én del omega 3, må der højst være 6 dele omega 6. Hørfrøolie, rapsolie og soja har en god sammensæt­ning. Olivenolie indeholder meget omega 9, og det er også godt.

Blodsukker og glykæmisk indeks
Sukker er energi til hjernen, men begræns mængden, og hold blodsukkerniveauet stabilt ved at vælge fødevarer med moderat til lavt glykæmisk indeks, anbefalede han.

Proteiner
Man skal især spise animalsk kød fra fisk og fjerkræ. Kød og animalsk fedt fra 4-benede dyr hæmmer mentale funktioner og bør begrænses. Ifølge den nye antiinflammatoriske kostpyramide og kostrådene til mennesker med sclerose bør vi højst spise den type kød én gang om ugen.

Ost
Ost bør begrænses, men ikke undgås, for der er et stof, dopamin, i, som øger glæden.

Æg
Æg leverer cholin, som er byggesten i hjernens hukommelsesstof og B-vitamin, så ifølge Fredens kan vi spise op til 4 æg om ugen
(red.: men bemærk, at Gunda R. Jensen, som har udarbejdet kostrådene til scleroseramte, højst anbefaler 2 æg om ugen).

Vitaminer –  antioxidanter og mineraler
Endelig er det vigtigt at spise mineralrig kost og rigeligt frugt, bær og grønt, så vi får tilstrækkelige vitaminer og ikke mindst antioxidanter, som er cellernes egen læge, der kan modvirke inflammation, kræft, nedbrydning af cellerne og aldringstegn!

Food for Brains
Kjeld Fredens anbefalede en ny kogebog “Food for Brains“. Følg med på blokken, så laver jeg snart et indlæg med en anmeldelse af den og en opskrift fra den.

 

5 Responses to “KOST TIL HJERNEN”

  1. […] kan alle blive kvikkere og klogere “Food for Brains”, som hjerneforsker Kjeld Fredens anbefaler, er trods den engelske titel på dansk. Den er udviklet af Helene Elsass Center, der […]

  2. […] og modvirker blodpropper, kræft og demens? Mørk chokolade indgår faktisk både i Jerk V. Langers anti-inflammatoriske kostpyramide og i Food for […]

  3. […] ernæringsterapeutuddannelsens tallerkenfordeling De nyeste bud på antiinflammatoriske kostråd er Jerk W. Langers kostpyramide og en tallerkenfordeling, hvor man spiser 1/6 stivelse (f.eks. brune ris, hel hirse, quinoa, […]

  4. Anne Jensen Says:

    Men husk at købe en hørfrøolie en en god kvalitet. Mange tror at hørfrøolie skal have en bitter og skarp smag. Det har den kun når den er blevet for gammel eller har været udsat for sollys eller oxidering. Find en friskpresset variant.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s