Maries blog om sclerosekost

Klik på overskriften for at komme til forsiden

SALAD NICOISE august 24, 2017

Filed under: salad nicoise — Marie Breindahl @ 9:43 pm
Tags: , , ,

Jeg havde engang en kæreste, der kunne lave Salad Nicoise. Det var scoremiddagen, så han havde gjort sig umage med den, og det virkede, men det viste sig senere, at han ikke kunne lave ret mange andre retter. Vi var studerende dengang og lavede en billig version med dåsetun, men her får du den også i en noget dyrere version med frisk tun. Jeg har ikke angivet mængder, for du gør det bare lidt på gefühl – efter hvad du har, hvad du har lyst til og hvor mange, der skal spise med.

Ingredienser:
Tun (frisk tunbøf* eller dåsetun)
(*soya, sesamfrø, salt og peber)
Iceberg-salat
Coctail-tomater
Sorte oliven
Æg
Grønne bønner
Agurk
Rødløg

Senneps-dressing fra Haslev Sclerosehospital (lille portion, ca. ½ dl)
2 spsk akaciehonning
1 spsk sennep (Sclerosehospitalet bruger Taffelsennep fra Bäncke)
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk solsikkeolie
salt og peber

Eventuelt:
Ansjoser (evt. fra dåse)
Kolde kogte kartofler

Tilbehør:
Brød efter eget valg (evt. hjemmebagt brød eller købte fuldkornsflutes med hvidløg)

Fremgangsmåde:
Køb et stykke råt tun. Vend det først i soya og derefter i sesamfrø blandet med salt og peber.
Lynsteg det på en varm pande, så det får en stegt skorpe, men stadig er råt i midten. Skær det i tynde skiver.
Det var den dyre version. Alternativt åbner du bare en dåse tun og deler den i mindre stykker.
Klip eller skær enderne af bønnerne, og del dem i mindre stykker. Giv dem et hurtigt opkog (højest 5 min. i kogende vand).
Kog æggene (hårdkogt ca. 8 min) og del dem i fire dele.
Skyl salaten, tomaterne og agurken, og skær det i mindre stykker. Skær også rødløg i mindre stykker.
Arrangér retten pænt med salat, tomater, agurk, rødløg og bønner nederst og tun, oliven og æg øverst.
Dryp evt. soya på den friske tun.
Min daværende kæreste serverede også ansjoser til retten, for det hører med til klassisk Salad Nicoise.
Har du nogle kolde kogte kartofler fra middagen i går, kan du også skære dem i mindre stykker og blande dem i salaten.

Flere tun i dansk farvand
I nyhederne i aften fortalte de, at der er ved at komme flere tun i dansk farvand, så vi har lov til at håbe, at den friske tun vil falde lidt i pris. I dag havde rejefiskere fanget en stor tun. Tun kan blive 2-3 meter lange og veje 200-300 kg.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s